

Paper 1. v2 Original text: English

Fifty-second meeting of the Committee of Representatives of Governments and Administrations

(23–24 November 2022) Chair: Samoa Vice-Chair: Solomon Islands

R

Special Thematic Session of the Twelfth meeting of the Conference of the Pacific Community

(24–25 November 2022) Chair: Vanuatu Vice-Chair: Niue

AGENDA ITEM NO 1: PROVISIONAL AGENDAS

CRGA 52

	Tuesday 22 November				
	Registration Delegates uplift delegation packages and name tags from Secretariat at the foyer of Warwick Hotel Conference Centre		2:00-6:00 pm		
	Free Evening		L		
	Wednesday 23 November	•			
Item		Paper no.	Time		
1	Opening of CRGA Opening prayer Election of the Chair Opening statement by Chair Confirmation of agenda Director-General's report 75-year reflections	Paper no. 1 Paper no. 2	8:30–9:00 (30 mins) 9:00–10:30 (1.5 hrs)		
2	 Regional state of play and SPC's role Institutional strengthening 		(1.5 III5)		
Morning Tea Break 10:30–11:00 am OFFICIAL PHOTOGRAPH					
3	Friends of Chair Group Technical Review of SPC	Paper no. 3 & FCG Technical Review Report	11:00-12:00		
4	Polynesia Regional Office	Paper no. 4	12:00-12:30 (30 mins)		

	L				
	Regional Cooperation and the 2050 Strategy	Paper no. 5	12:30-1:00		
_	 2050 Strategy and Implementation Plan 		(30 mins)		
5	 Regional Architecture Review 				
	 Ongoing CROP collaboration 				
Lunch Break 1:00-2:00 pm					
	Strategic Plan 2022–2031 and Results Framework				
_	a. Report from the CRGA Subcommittee on the	Paper no. 6 & SPC	2:00-4:00		
6	Strategic Plan and Results Framework	Results Report 2021	(2 hrs)		
	b. Interactive sessions	·	, ,		
	Pacific Fair	Venue Pacific			
7	Showcasing a range of science in and service to the	Ballroom	4:00-6:30		
	Region	Guidance Note no. 1			
	Opening Dinner 6:30–9:30 p	m			
	Vanuatu Gastronomic Experie	ence			
	Celebrating culture through traditional foo	d and friendship			
	Thursday 24 November				
	Drafting Committee		7:30-8:30		
	Finance	Paper no. 8.a & SPC			
	a. Audit and Risk Committee report	Financial Statements			
	b. Update on 2022 performance	2021	8:30-10:30		
8	c. 2023 budget incl remuneration	Paper no. 8.b	(30 mins)		
0	c. 2023 budget inci remuneration	Paper no. 8.c & SPC	(30 mins)		
		Proposed Budget	(1 hour)		
		2023			
	Morning Tea Break 10.30–11.0				
	D-G's performance evaluation (closed session)	D	11:00-11:45		
9		Paper no. 9	(45 mins)		
10	CRGA 53—Venue, Chairperson and Vice-Chairperson	Paper no. 10 (v2)	11:45-12:00		
10	choa 55—venue, champerson and vice-champerson	Paper 110. 10 (V2)	(15 mins)		
	Other business				
	Information Papers for noting:				
		Info Paper no. 11a	12:00-12:15		
11	a. Report on human resources	Info Paper no. 11b	(15 mins)		
	b. Update on CRGA 51 and CONF 12 decisions and	Info Paper no. 11c	(20 111113)		
	Out-of-session decisions				
	c. Report from Pacific Board for Educational Quality				
12	Evaluation of CRGA 52		12:15–12:30		
			(15 mins)		
13	Adoption of CRGA 52 decisions		12:30–1:00		
	·		(30 mins)		
Lunch Special Event 1:00–2:00 pm The European Union and the Pacific Community: Introducing the Global Catoway					
The European Union and the Pacific Community: Introducing the Global Gateway					

2:00—3:00 pm Delegations get ready for Official opening and brief Ministers, as necessary.

Special Thematic Session of 12th Conference

	Thursday 24 November—LOOKING BACK Venue: Saralana Park and Chief's Nakamal					
Item	Vender Saratana Fark and emer site	Paper no.	Time			
	Official opening ceremony – livestreamed, media Saralana Park Traditional welcoming of Ministers Welcoming address from Vanuatu's Prime Minister	C12 Guidance Note Official Opening	3:00-3:30			
2	Ministers escorted to Chief's Nakamal Kava ceremony Official photo Ministers escorted inside Chief's Nakamal and seated Chair Opening Statement scene setting for C12	C12 Guidance Note Official Opening	3:45-4:45 4:45-5:00			
3	Featured Session 1: 75 Years- Reflections • Moderated panel session consisting of members, past and current D-Gs • 40-minute session- +/20-minute discussion	C12 Guidance Note Agenda item no. 3	5:00-6:00			
12th Conference Opening Dinner 6:45 pm hosted by Government of Vanuatu. Venue: Chief's Nakamal						
	Friday 25 November—LOOKING FOR Vanuatu (Venue: Warwick Hotel Conferer					
Item		Paper no.	Time			
	Escort of Ministers to seats Welcome to Day 2 by Vanuatu's Prime Minister Adoption of agenda		8:30–9:00 9:00–9:15			
	Member opening statements (3 mins each)		9:15–10:45			
	Morning tea 10:45–11:15 am Official Photograph					
	Thematic Discussion: The Pacific in 2050: Driving development for blue Pacific prosperity and well-being Our New Horizons: Pacific 2050 • Panel discussion of 4 panellists • Two Youth Moderators • 45-minute session- +/30-minute audience	C12 Guidance Note Agenda item 5	11:15–12:45			
	questions Lunch 12:45–1:45 pm					

6	 Letter from Chair of CRGA 52 to Chair of Conference on recommendations to Conference, and decisions taken by CRGA 52 	CRGA 52 Chair's Letter	1:45-2:00	
7	 Friends of Chair Report on Technical Review of SPC Ministerial discussion on Technical Review 	FCG Technical Review of SPC	2:00-3:00	
	Afternoon Tea Break 3:00–3:30 pm			
8	 Featured Session 2: SPC Ocean Science in Action: Ministers in small Talanoas with SPC scientific and technical staff (set up in Pacific Ballroom) Showcasing of SPC Ocean Science in stations around the foyer for small groups of Ministers to speak with SPC scientists and technicians—3 sessions @ 25 minutes each 	Venue Pacific Ballroom C12 Guidance Note Agenda item 8	3:30-4:45	
Drafting Committee 3:30 – 5:00 pm (Drafting Committee to meet in parallel with Featured Session 2)				
9	 Endorsement of 12th Conference Decisions Endorsement of CONF 12 Decisions Closing 		5:00-5:45	
Evening Closing Celebration 6:30–10:00 pm Happy 75th Birthday SPC - Island Night at Warwick Seaside Nakamal Unity in diversity and culture				

Version 2, as of 15 November 2022